Инвестират 13 млн. лв. в обновяване на Владиславово
Инвестират 13 млн. лв. в обновяване на Владиславово / Live.varna.bg, архив

С проекта за обновяване на IV микрорайон във „Владислав Варненчик“ започваме работа по обновяване на междублоковите пространства в града. Той е на стойност 8,2 млн. лв., осигурени по ОП „Региони в растеж“, още около 5 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета на общината за подмяна на подземните комуникации. Това обяви кметът Иван Портних по време на среща с домоуправители от район „Владислав Варненчик“.

Проектът за обновяване на IV микрорайон предвижда основен ремонт и подмяна на подземните комуникации на ул. „Янко Мустаков“ – от бул.“Константин и Фружин“ до ул. Св. Елена“, изграждане на нови тротоари, ремонт на вътрешната улична мрежа, ремонт на съществуващи и изграждане на нови зони за паркиране, озеленяване, изграждане на 7 детски площадки, спортни зони, създаване на зона за отдих.

В момента се подготвят техническите спецификации на проекта, след което предстои избор на изпълнител за инженеринг и проектиране, издаване на разрешение за строеж и същинско изпълнение, обясни зам.-кметът Христо Иванов.

По време на срещата беше обсъдена и програмата за саниране на блоковете. До момента в община Варна одобрените за финансиране по националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради са 69 сдружения на собствениците. Едва 6 кооперации от "Владиславово" обаче участват активно в програмата.

„Заслужава си да работим по-активно за привличане на много повече средства за саниране във Варна. Общината има задължения да се грижи за градската среда, но за домовете си трябва да положите усилия и вие. Догодина се очаква държавата да осигури още 1 млрд лв., нека варненци се възползваме от тази възможност“, каза кметът Иван Портних.

На срещата присъстващите проявиха интерес към проекта за модернизиране на „Кайсиева градина“. Той е включен в резервната група проекти в инвестиционната програма на общината, тъй като се водят съдебни дела