Община Петрич с ново туристическо лого
Община Петрич с ново туристическо лого / Снимка: Община Петрич

Кметът Димитър Бръчков обяви и награди победителя в конкурса за туристическо лого на община Петрич. Проектното предложение на авторския колектив Светослав Василев и Златко Каракашев получи най-висока комплексна оценка в конкурса за туристическо лого на община Петрич.

Община Петрич с ново туристическо лого
netinfo

Оценката се оформи след решение на специално назначена комисия и гласуване на гражданите във фейсбук страницата на Общината. Постъпили за участие в конкурса бяха 24 идейни предложения от 16 автори и колективи. „Конкурсът за туристическо лого беше важен щрих от цялостната стратегия на община Петрич за развитие на туризма.

Затова съм удовлетворен, че общината може да разчита на потенциала на своите жители, които проявяват новаторство и имат отлични идеи и визия", каза кметът Димитър Бръчков при награждаването на победителите днес. Авторите на туристическото лого в екип Светослав Василев и Златко Каракашев обясниха, че идеята им е била за етно историческо излъчване на туристическото лого, застъпващо културно-историческото наследство на община Петрич като най-голяма ценност.

Община Петрич с ново туристическо лого
netinfo

Затова в логото присъства елемент от НПМ „Самуилова крепост", вечният символ - кестеновото листо и слънцето, което е изобразено под формата на шевица от петричка носия. Изписването на името на града като графика, отразява разположението на шестте върха на планина Беласица.

Паричната награда в размер на 500 лв от Общината авторите на туристическото лого обявиха, че ще дарят на клуб „Млад планинар" за закупуване на екипировка за децата. Седемчленната комисия, която проведе конкурса за туристическо лого на община Петрич не допусна до участие четири проекта, заради използвани елементи от герба на града, използвана вече публично снимка и непредставяне на електронен носител на идеята, каквото бе изискването по регламент.