Сливен празнува
Сливен празнува / Дарик Сливен

С празнична света литургия в чест на Свети Димитър, покровителят на Сливен, започнаха тържествата, посветени на празника на града - Димитровден. Литургията отслужи Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий и сливенското духовенство.

Празничната програма продължи в къща-музей „Добри Чинтулов", където се състоя ритуал по вписване в лауреатската книга на името на носителя на наградата „Добри Чинтулов" за тази година.

Граждани и гости на Сливен се събраха на площад „Хаджи Димитър" на тържествената церемония, която започна с ритуал по издигането на националния трибагреник, знамето на ЕС и на община Сливен. Кметът Стефан Радев поздрави присъстващите и отправи призив към светеца да закриля тях и семействата им, и да ги подкрепя в делата им.

„Сливен е град, който в многовековната си история е бил кръстопът на много култури, традиции и епохи, но тук винаги се е пазела духовността и празничната програма за Димитровден показва, че Сливен освен голям административен и технически център, е и важен културен център. С богатото си културно - историческо наследство, с красивата и достъпна природа Сливен има много потенциал за развитие на различни форми на туризма. Днес ние съвременниците полагаме големи усилия за подобряване на градската и жизнената среда, изпълняваме редица социални и културни програми с една основна цел да подобрим бизнес климата, да създадем условия за повече инвестиции и повече работни места. В крайна сметка увеличаването на доходите е голяма задача на всички. В празничния ден искам да ви пожелая здраве, късмет и успехи. Бъдете все така предприемчиви, упорити и трудолюбиви и нека Св. Димитър, покровителят на нашия град, ни закриля по пътя ни", каза в обръщението си кметът Радев.

На площада беше отслужен и благодарствен молебен за добруване на гражданите на Сливен. В знак на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци и цветя от различни институции, политически партии и неправителствени организации.

Празникът продължи с с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци Сливен и Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик". В 17.00 ч. в къща „Миркович" ще бъде представена книгата „Добри Добрев - Старият Сливен" - отпечатана с подкрепата на Общински фонд „Култура" и Художествена галерия „Димитър Добрович" - Сливен. Участват проф. Марин Добрев - изкуствовед, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и директор на Художествена галерия - Стара Загора, и внучката на художника - Иванка Добрева. Час по-късно в Галерия „Седем" ще бъде открита изложба, представяща сливенски пейзажи.

Проявите продължават и на 28 октомври с премиерата на Драматичен театър Сливен „Едип цар" от Софокъл. Режисьор: Биляна Петрова, участват: Ивайло Гандев, Димитър Костадинов, Димитър Марков, Таня Йоргова, Сабина Коен и Николина Велчева.

На 29 октомври /събота/ от 10.00 ч. в зала „Васил Левски" ще се проведе открит турнир и Държавно първенство по спортни танци „Купа България". Денят, продължава с рецитал на Ивайло Диманов и Ники Комедвенска от 16.30 ч. в зала „Зора", атракциони за деца и панаир на традиционните занаяти, както и традиционна годишна изложба на Фото Арт Клуб при Военен клуб - Сливен.