Защо са необходими стипендиите за ученици от ромските малцинства?
Защо са необходими стипендиите за ученици от ромските малцинства? / снимка: Кирил Кирилов
Защо са необходими стипендиите за ученици от ромските малцинства?
90773
Защо са необходими стипендиите за ученици от ромските малцинства?
  • Защо са необходими стипендиите за ученици от ромските малцинства?

Над 200 неправителствени организации и училища са подкрепили отворено писмо до министъра на образованието Меглена Кунева, в което се изтъква колко е важно да бъдат отпуснати стипендии на ученици от ромските малцинства. Според регионалният координатор на „Амалипе“ за Пловдив и Пазарджик Петя Димитрова, няма понятие като равен старт, а има възможности. Финансовата подкрепа от 30 евро за учениците от ромски произход дава шанс на онези деца, които искат да управляват живота си и да променят жизнената си среда, да продължат по трудния си път, коментира Димитрова.

Нека хората, които роптаят срещу стипендиите, да осъзнаят, че отпускането на тези средства е допълнителна морална подкрепа за тези деца, каза директорката на ОУ „Васил Левски“ в пловдивското село Караджово Красимира Благоева.

30-те евро ще отидат за покриване на пътни разходи на ученици, които са завършили средното си образование в някое село и сега учат в по-голям град. Например месечната карта за пътуване от Караджово до Пловдив и обратно е 54 лв.

Руска Николова е десетокласничка в Търговската гимназия в специалността „Икономическа информатика“. Тя е пълна отличничка. Избрала е да промени живота си чрез образованието и един ден да стане лекар, адвокат или програмист. В началото родителите й са били против, но силното желание на детето и намесата на директорката и преподаватели, са убедили майката и бащата да се съгласят Руска да продължи обучението си.

Възпитаниците на ОУ „Васил Левски“ Веси и Данчо също завършват средно образование. Те са избрали специалност „Сладкарство“.

По данни на последното преброяване на населението, по-малко от 10% от ромите в България имат средно образование в сравнение с 35% от българските турци и 78% от етническите българи. Финансови поощрения на база „успех“, а не на „социални помощи“, не би следвало да се разглеждат като дискриминационни, коментираха още експертите.

Чуйте и от прикаченото аудио.