Вижте разликата между заплатите в София и Видин
Вижте разликата между заплатите в София и Видин / DarikNews.bg, архив

Разликите в стандарта на живот в различните региони у нас остават непреодолимо големи. Това е извод от анализа на КНСБ за заплатите по области.

Анализът е част от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания на Конфедерацията.

Диференциацията на работните заплати по области продължава да задълбочава социалните неравенства, констатират от синдиката. Във всички области на страната, с изключение на София, средната заплата е по-ниска от средната за страната, която по данни на националната статистика към края на първото полугодие е 934 лева, посочват от синдиката.

КНСБ: Между 35 и 45 000 души в трудоспособна възраст годишно напускат страната

Все по-силно се разтваря ножицата между столицата и най-бедните области в страната.

Трудовите възнаграждения във Видин /648 лв./ са почти два пъти по-ниски от тези в София /1261 лв./.

В 9 от 28 района размерът на средната работна заплата представлява около 75 на сто от средната работна заплата за страната. Тези области се очертават с най-голяма концентрация на нископлатени работници. Водещи в класацията са Видин /648 лв./, Силистра /674 лв./, Ямбол /692 лв./, Благоевград /660 лв./, Кюстендил /674 лв./, Перник /695 лв./, Хасково /698 лв./, Смолян /687 лв./.

В картината на средните възнаграждения има и положителна новина - заплатите във Видин са се повишили с 10,8 на сто, а наетите - с 0,8 на сто спрямо първото полугодие на миналата година.

Колко пари са нужни на едно семейство, за да живее нормално?

Във всички области се наблюдава ръст на работните заплати, макар и с различна степен - от 1,1 на сто /Враца/ до 14,1 на сто /Монтана/.

Трийсет и две на сто от всички наети в икономиката на страната работят в София. Средната заплата е с 35 на сто по-висока от средната за страната. По-големият брой работещи в София, при това на чувствително по-висока заплата, са причината за нарастването на абсолютния размер на средната заплата за страната.

Ако София се изключи от наблюдението за трудовите възнаграждения, то тогава средната заплата за страната достига до 792 лв. през второто тримесечие на 2016 година. При тези условия нарастването на заплатата изпреварва средния ръст за страната и достига до 8,5 на сто спрямо същия период на миналата година, което се дължи на по-забавения темп на нарастване на СРЗ в София /6,2 на сто/ в сравнение с останалите области.

КНСБ искат по-високи заплати, готови са за протести

В 17 области се отчита нарастване, по-високо от средния ръст за страната: Монтана /с 14,1 на сто/, Добрич /12,7 на сто/, Ловеч /11,1 на сто/, Русе /12,7 на сто/, Смолян /12,1 на сто/, Хасково /11,7 на сто/.

Източник: БТА