Родни производители предлагат здравословна храна и продукти
Родни производители предлагат здравословна храна и продукти / DarikNews.bg

25 родни производители участват във Фермерския пазар в Стара Загора. Своята продукция предлагат фермери от Старозагорски регион, както и техни колеги от районите на Варна, Пловдив, София, Плевен, Велико Търново.

Те продават мед и пчелни продукти, мляко, сирене, кашкавал, вино, билки, а родната продукция е подредена на бул. "Цар Симеон Велики", в участъка между бул. "Св. Патриарх Евтимий" и ул. "Кольо Ганчев".

Клиенти за българското има, производството също има своята ниша на пазара. Въпросът е тя да стане утвърдена, коментира редакционният директор на в-к „Български фермер" Блага Букева, организатор на събитието в Стара Загора. Според нея целта на този тип фермерски пазари е малките производители да се срещнат с хората от големите градове, които търсят чисти и качествени храни и здравословни продукти. Родните фермери са хора с кауза-да възпитат начин на хранене, да запознаят клиентите с това, което правят, допълни още Букева. По думите й малките производители се нуждаят от институционална подкрепа на държавно и общинско ниво.

Подобна подкрепа имат те в Стара Загора, където всеки петък се организира пазар на биопроизводители, припомни зам.-кметът Йордан Николов. От общината замислят да поканят гостуващите фермери от страната да се присъединят към него.

Пазарът на родните фермери в Стара Загора е част от инициативата на в-к "Български фермер" за насърчаване на малките независими производители в регионите, подкрепена от Българската банка за развитие и с медийното партньорство на в-к "24 часа".