Уволниха изпълнителния директор на Агенцията по рибарство
Уволниха изпълнителния директор на Агенцията по рибарство / DarikNews.bg, архив

От днес със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев е освободен от длъжност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Освобождаването е във връзка с разследване на следствените органи за злоупотреби с евросредства.

Арестуваха шефа на рибарската агенция за злоупотреби (ВИДЕО)

В понеделник по случая вече бившият шеф беше задържан, заедно с неговия подчинен Златин Георгиев и Петър Генов от организацията „Морски звуци". Тримата прекараха в ареста 24 часа, след което бяха пуснати под гаранция от по 20 000 лева, посочва NOVA.

На пресконференция във вторник следобед стана ясно, че Георгиев източил 60 000 лева евросредства чрез тъща си и със знанието на Янев.

Престъпната дейност е извършвана в периода март-октомври 2015 г. от дружеството "Капитан Зет", собственост на Бонка Тодорова. Оттам били представени неверни сведения на ИАРА в опит да получат пари от Европа за рибарство. Сред фалшивите документи било и решение за улов на калкан.

След представянето на неистинските сведения дружеството получило въпросните 60 000 лева.

Според експерти в бранша шефският пост в ИАРА е доста проветрив. Само за последните пет години са сменени четирима директори. Предишният началник Майдън Сакаджиев също си отиде след съмнения за корупция и разпоредени от него масови уволнения.

От прокуратурата обявиха, че разследват още сигнали за злоупотреби в агенцията.