Видин днес празнува
Видин днес празнува / Дарик Враца - архив

По повод духовния празник на Видин, който се чества днес, на Димитровден, Общината е инициатор на разнообразни културни събития, които в периода 19-26 октомври вдъхнаха свеж полъх в ежедневния ритъм на грайдунавския град. Жителите и гостите на града имаха възможност да присъстват като част от празничната програма на представяне на книга „Православните храмове и манастири в област Видин”, както и на изложба на книги от библиотеката на видинската света митрополия.

През изминалите дни се проведе  и международна научна конференция на тема „Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко – 18 - 20 век“. Видинчани имаха възможност да се насладят на театрални постановки на монтанския и видинския драматичен театър, за които входът беше свободен. Учениците от видинските училища участваха в спортни турнири и математическо състезание. Видинският художник Димитър Качев откри изложба на живопис в художествената галерия „Никола Петров“. Видинчани се насладиха и на съвместен концерт на Видинската симфониета с Петя Буюклиева. За любителите на силни усещания имаше въздушно шоу – „Акробатика в небето“.

В празничния ден е предвидена тържествена света литургия в катедралния храм “Свети великомъченик Димитрий Солунски“. В 10.45 започна празнично шествие от храма до площад “Бдинци”. В 11 ч. започва ритуал по издигане на знамената на община Видин и Република България. В 12 ч. ще се проведе тържествено заседание на Общинския съвет на Видин с приветствени слова и обявяване на почетни граждани на Видин, което ще се състои в залата на общинския съвет.

От 16 часа на площад “Бдинци” ще има възстановка от набор доброволци на Трети пехотен бдински полк, а от 17 часа отново на площада ще има празнична програма с участието на самодейци от региона, кулинари от сдружение „Български Северозапад“ и оркестър „Канарите“.