Ватиканът дефинира нови правила за кремация на телата
Ватиканът дефинира нови правила за кремация на телата / ThinkStock/Getty Images

Във Ватикана бе представен документ, който регламентира правилата за погребване чрез кремация. Документът е под наслов "Инструкция на Конгрегацията за доктрината на вярата "Ad resurgendum cum Christo" (от латински, "Да възкръснеш с Христос") относно погребване на покойни и съхраняване на пепелта в случай на кремация". Тази тема е предмет на предходна инструкция от 1963 година и внесените от нея промени са залегнали в Кодекса на каноническото право (1983 г.) и в Кодекса на каноните на Източните католически църкви (1990 г.).

Тайните на задгробния живот

Междувременно практиката на кремиране значително се разпространи в немалко страни, но същевременно се разпространиха и нови идеи, които са в противоречие с вярата на Църквата, се посочва в документа, с което се обяснява и необходимостта от публикуването на новата инструкция.

Посредством погребването на телата в гробища, в църкви или в определени за целта места, християнската традиция съхранява единението между живи и покойници и се противопоставя на тенденциите да се укрива или приватизира настъпването на смъртта и нейното значение за християните. Там, където хигиенни, икономически или социални причини налагат да се избере кремацията - и този избор не трябва да бъде противен на ясно изразената или разумно предполагаема воля на покойния - Църквата не вижда доктринални съображения, които да препятстват тази практика, тъй като кремирането не засяга душата и не пречи на божието всемогъщество да възкреси тялото, следователно не съдържа обективно отрицание на християнската доктрина за безсмъртието на душата и възкресяването на телата.

"Прозорец към света" предлага да изживеете собствената си кремация

Църквата продължава да предпочита погребването на телата, защото така се проявява по-голямо уважение към покойниците, но въпреки това кремацията не е забранена, освен ако не е била предпочетена по съображения, противоречащи на християнската доктрина. При отсъствие на мотиви, противоречащи на християнската доктрина, след погребалния обред Църквата придружава кремацията със съответните литургични и пастирски длъжности, като особено внимава да се избягват всякакви форми на скандал или религиозно безразличие, се изтъква в инструкцията.

Симулатор на смъртта показва какво е да умреш (ВИДЕО)

В случаите, когато по валидни причини се предпочита кремиране на трупа, пепелта на покойния трябва да бъде по правило съхранявана на свято място, тоест в гробище или, ако случаят позволява, в църква, или в поле, нарочно определено за целта от църковните власти.

В случай, че покойният предварително е наредил кремация и разпръскване на собствената му пепел в природата по причини, противоречащи на християнската вяра, тогава по (канонически) закон се налага забрана да се извърши погребалният обред, постановява документът.

Източник: БТА