Военният духов оркестър възроди един отдавнашен марш, свързан с 11 пехотен Сливенски полк
Военният духов оркестър възроди един отдавнашен марш, свързан с 11 пехотен Сливенски полк / ЦПС - Сливен


Военният духов оркестър на в.ф. 22220 извади от забвение един отдавнашен марш, свързан с - „Снежний Люботрън" по текст на д-р Коларов и музика на Петър Стратев.

Заслугата за сегашния аранжимент е на диригента на оркестъра капитан Калин Гемеджиев, а изпълнението - на талантливите музиканти на. Идеята за това възраждане на марша дойде от директора на Регионален исторически музей-Сливен Николай Сираков и беше подкрепена от командира на в.ф. 22220 полковник Любомир Вачев.

За първи път маршът прозвуча вечерта на 24 октомври 2016 г.по време на откриване на изложбата „Един завет! „На родний край пазете си земите", която представя участието на сливенските 11-ти пехотен, 7-ми конен и 6-ти артилерийски полкове в Първата световна война 1915-1918 година. Изложбата е експонирана в сградата на Първата държавна текстилна фабрика.

Посветена е на 100 - годишнината от войната и е част от програмата за честване на празника на Сливен - Димитровден. Нейни автори са Веселина Янакиева, Росица Георгиева и Мария Кирова - специалисти-историци в РИМ - Сливен.

При откриване на изложбата директорът на Регионален исторически музей-Сливен Николай Сираков прочете поздравително писмо от началника на отбраната генерал Константин Попов.

А възроденият марш „Снежний Люботрън" вече е част от репертоара на Военния духов оркестър на в.ф. 22220 и неговото изпълнение ще препраща винаги към спомена за славния 11 пехотен Сливенски полк.