Незаинтересована федерация отказва колоездач от националния отбор
Незаинтересована федерация отказва колоездач от националния отбор / Личен архив

Разочарование от бездействието на Българския колоездачен съюз изрази един от най-добрите български колоездачи в момента – многократният рекордьор на 1000 метра на писта Мирослав Минчев. Той обмисля оттегляне от националния отбор след трагичното според него представяне на Европейското първенство в Париж преди дни.
От френската столица Минчев се завърна с 12-то място отборно, 20-то на 1000 м. и 29-то на спринт. Състезателят от клуб „Спринт“-Разград обясни, че слабото представяне се дължи на недобрата подготовка и липсата на участие в състезания. От федерацията му обещали от април до октомври да участва в 10 международни състезания, а не отишъл на нито едно. Дори и след покана от Русия, за където федерацията е трябвало да осигури единствено транспортните разходи, не можал да отиде, поради забавяне от страна на федерацията. За други състезания пък единствената възможност била да пътува със собствената си кола. Националите нямало и къде да тренират, тъй като федерацията не платила наема на новия колодрум в Пловдив. Направени са и административни пропуски като невписването на Републиканското първенство в Световния колоездачен календар, което лишило Минчев и съотборниците му от единствените възможни точки за световната ранглиста. Така след като не участвал в международни състезания, а от републиканското точките не му се смятат, разградчанинът от  60-70-то място миналата година сега е 388-ми в световната ранглиста.

Обмислям да продължа да тренирам в клуба си в Разград, но при тази незаинтересованост от страна на федерацията, да спра да се състезавам за националния отбор – заяви 27-годишният Мирослав Минчев.