Започна подготовката по изолиране на Ракка
Започна подготовката по изолиране на Ракка / БГНЕС, архив

Започна подготовката по изолиране на "столицата" на групировката "Ислямска държава" в Сирия - град Ракка, едновременно с международната операция по освобождаване на иракския град Мосул, обяви в Париж министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран от Франс прес.

"Започнахме подготвителните дейности по изолирането на Ракка", каза Картър, споменавайки победите срещу джихадистите в района на този сирийски град - превземането през август на Манбидж от подкрепяна от САЩ арабско-кюрдска коалиция и на Дабик в средата на октомври от подкрепяни от Турция бунтовници.

Джихадисти изгориха живи дезертьори от "Ислямска държава" в Мосул

"Каква военна сила ще превземе Ракка? Стратегическият принцип на коалицията е, че това трябва да са местни сили, ефикасни и мотивирани, които ние да идентифицираме" и да им позволим да се намесят, уточни Картър.

"Това може да се направи само от местни хора, защото целим трайно поражение на ИД, а това не може да се постигне от външни сили", подчерта той.

До 24 октомври в битката за Мосул са убити 772 терористи и са освободени 74 селища

Картър и френският му колега Жан-Ив льо Дриан са съпредседатели на среща на 13 министри на отбраната на основните страни от антиджихадистката коалиция в Париж за обсъждане на хода на операцията за Мосул и последствията й.

"В Мосул нещата на този етап протичат напълно по плановете ни", увери Льо Дриан и повтори, че това ще е трудна битка. По повод Сирия той заяви, че "както Мосул, Ракка е стратегическа цел и е в центъра на вниманието ни".

Източник: БТА