Пуснаха срещу гаранция задържаните от Агенцията по рибарство
Пуснаха срещу гаранция задържаните от Агенцията по рибарство / Thinkstock/Getty Images

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и още двама души са задържани при спецакция заради злоупотреба с евросубсидии в размер на 59 972 лв. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от Фокус.

Злоупотребата се отнася за периода март - октомври 2015 г. и касае еднолично търговско дружество „Капитан Z" ЕООД - Бургас, управлявано и представлявано от Бонка Тодорова. Говорителят на главния прокурор обясни, че това дружество е представило неверни сведения пред ИАРА във връзка с мярка за публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот" по оперативната програма за развитие в сектор Рибарство.

Част от неверните сведения са били предоставяни от дружеството, за да бъде допуснато за участие в програмата и въз основа на тези данни да получи субсидия в размер на 59 972 лв. Говорителят на гл. прокурор обясни, че са налице доказателства, че изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев е знаел, че му се представят документи, които не отговарят на истината и обясни, че той е задържан заедно със Златин Георгиев - инспектор в ИАРА, определен като извършител на престъплението и Петър Генов, представляващ Сдружение с нестопанска цел „Морски звуци", който е бил помощник на Георгиев.

Арестуваха шефа на рибарската агенция за злоупотреби (ВИДЕО)

Тримата задържани бяха освободени под гаранция във вторник вечер.

Шефът на агенцията Янчо Янев, неговият подчинен Златин Георгиев и Петър Генов от организацията „Морски звуци" са на свобода срещу сумата от 20 000 лева за всеки, съобщава NOVA.

По-рано Арнаудова обяви, че прокурорите ще поискат Златин Георгиев и Янчо Янев да бъдат отстранени от заеманите длъжности в ИАРА.

Говорителят на главния прокурор обясни, че Бонка Тодорова не е знаела, че потвърждава неистина в документите. Стана ясно също, че чрез нейното дружество Петър Генов е теглил евросубсидията на различни траншове, както и че тя е тъща на Златин Георгиев.

Разследването по случая се ръководи от прокурори от специализираното звено „Антикорупция" на Софийска градска прокуратура и се осъществява съвместно със служители на ДАНС и на Главна дирекция „Национална полиция". Говорителят на главния прокурор уточни, че в него не са използвани СРС-та.