С ръкопляскания приеха предложението Веселина Милушева да получи наградата „Никола Икономов“
С ръкопляскания приеха предложението Веселина Милушева да получи наградата „Никола Икономов“ / netinfo

С ръкопляскания съветниците приеха предложението Веселина Милушева да стане тазгодишният носител на наградата „Никола Икономов“. Общинският приз се връчва два пъти годишно - по случай Деня на народните будители и по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С наградата се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни  и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото  наследство на Разградския край.

Номинацията на Веселина Милушева е от Инициативен комитет от творци и дейци на културата и образованието. Милушева от 42 години е учител по руски език, дори и след пенсионирането си, е търсен педагогически специалист. През годините ръководи кръжок "Краезнание", завежда музейната сбирка в Комитетската къща в с. Пороище. Тя е и краевед-изследовател, дописник в местната преса, известен общественик. Сред най-значимите й и известни изследователски работи е тази за живоат и ролята на полк. Андрей Густавович Принтц за Освобождението на България.

За дългогодишна професионална, изследователска, краеведска и обществена дейност по значими за региона теми са аргументите за връчване на Веселина Милушева на наградата на името на Никола Икономов.

При обсъждането на тази докладна за втори път на тази сесия председателят на Общинския съвет Надежда Радославова се възползва от възможността да се изкаже като съветник и да делегира ръководните си правомощия си за кратко на Калоян Монев. Изказването й бе изцяло в подкрепа както на номинацията, така и на тенденцията подобни предложения да са по едно на година, а не по няколко.

Докладната бе приета с 31 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“, след което част от съветниците и от наблюдателите поздравиха Милушева с аплодисменти.

Церемонията по връчването на наградата ще е преди концерт на 28 ноември в Общинския културен център.