Димитровден е!
Димитровден е! / dariknews.bg

Днес Църквата тържествено отбелязва паметта на Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец.

Свети великомъченик Димитрий се родил в 3 век в Солун. Баща му бил управител на града, но бил вярващ християнин. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост и му било разпоредено да преследва християните. Той не изпълнил заповедта, а напротив - бил техен покровител. Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитрий да се откаже от вярата си в Христа. Увещанията му обаче били напразни. Затова той го хвърлил в тъмница и заповядал да бъде устроено тържество в цирка. Лий, който бил прочут борец по онова време, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, поискал разрешение от господаря си да се бори с Лий и успял той да го хвърли в пропастта. След това, по нареждане на императора Нестор, оръженосецът бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие.

Християните запазили мощите на светеца и когато гоненията спрели, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. Християните се молели в него, на гроба на светеца, и там започнали да стават много чудеса. След години храмът бил разширен и така били намерени мощите на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър е почитан като покровител на гр. Солун. На мястото на малкия храм днес има красива базилика, където се пазят мощите на светеца.

Според народните представи от Димитровден започва зимата. "Дойде ли Димитровден, идва и снегът" - казват българите. Краят на селскостопанските работи се отбелязва със селски сборове, хора и песни.

В Шумен личен празник имат 1266 мъже, носещи името Димитър. Димитрина пък се казват 70 дами, а Димитринка - 93.

Галеното име Митко имат 276 наши съграждани, Димовците са 87, а Димка се казват 79 шуменки. Димитра пък се назовават 58 дами.

Най-младият именик е роден преди едва 8 дни - на 18 октомври, а най-старият - на 13 октомври 1924 г.

На имениците - честито, а за всички други припомняме - на имен ден се ходи без покана!