Съюзът на селяните и зелените с изненадваща победа на изборите в Литва
Съюзът на селяните и зелените с изненадваща победа на изборите в Литва / БГНЕС
Съюзът на селяните и зелените с изненадваща победа на изборите в Литва
90746
Съюзът на селяните и зелените с изненадваща победа на изборите в Литва
Съюзът на селяните и зелените с изненадваща победа на изборите в Литва
  • Съюзът на селяните и зелените с изненадваща победа на изборите в Литва
  • Съюзът на селяните и зелените с изненадваща победа на изборите в Литва

Президентът на Литва повери на партия Литовски съюз на селяните и зелените мандат да състави управляващо мнозинство. Това се случва след като Съюзът постигна шокираща победа на парламентарните избори. В предишния парламент политическата формация имаше само един депутат, сега печели 54 от 141 места. Партията надделя с обещания за промяна, икономическо възстановяване и ново политическо лице за премиер - това на бивш началник на полицията. Според президента на страната Далия Грибаускайте изборите променят политическата карта в Литва.

Благодарение на антиимигрантската си позиция Литовският съюз на селяните и зелените получи малко повече от 40% от гласовете и от партия с едно депутатско място в досегашния парламент стана първа политическа сила след вторият тур на парламентарните избори. Партията победител ще разполага с 54 места в 141-местния парламент, показват окончателните резултати от преброяването на бюлетините.

На второ място са консерваторите от Съюз "Отечество" - Литовски християндемократи с 31 места. Управляващата Литовска социалдемократическа партия ще има само 17 места в новия парламент.

Според анализатори дясноцентристите почти сигурно ще успеят да сформират коалиционно правителство. Недоволството на избирателите е от корупцията и слабата икономика, която кара много литовци да напускат страната. Социалдемократите загубиха привърженици и заради новия трудов кодекс, позволяващ по-лесни уволнения.

Лидерът на победителите Саулиус Сквернелис обяви, че ще състави технократско правителство.

Политическите партии, които искат да направят промени и са готови да ги приложат са добре дошли. Имаме демографски проблеми, бедност и трябва да работим заедно. Ако другите искат само политически постове обаче, няма как да бъдем партньори".

46-годишният Сквернелис влезе в политиката едва преди две години, когато свали униформата на началник на полицията и стана вътрешен министър. Той получи популярност сред сънародниците си с твърдата си политика срещу корупцията.

Средната заплата в Литва е малко над 600 евро, което я прави една от най-ниските в Европейския съюз.

След като се срещна с лидерите на партиите, които влизат в парламента, президентът на Литва Далия Грибаускайте повери на Литовския съюз на селяните и зелените задачата да състави "прозрачно и отговорно" мнозинство, подчертавайки нуждата "да бъде възстановено загубеното доверие в парламента и правителството".

По повод резултатите от парламентарните избори президентът на Литва заяви:

"Нови лица замениха ветераните в политиката в много избирателни райони, което означава промени на политическата карта в Литва".

В Литва действа смесена избирателна система - 71 от депутатите се избират в едномандатни избирателни райони, а останалите 70 - в многомандатни. Изборите за Сейм на страната се провеждат на всеки четири години.

Първият тур на изборите се проведе на девети октомври, когато бяха избрани депутатит в три едномандатни райони. На втория тур на 23 октомври за място във всеки едномандатен избирателен район се бориха по двама кандидати, които са получили най-много гласове на първото гласуване.