И все пак фабрика за дюнери ще има
И все пак фабрика за дюнери ще има / netinfo

Дългата предварителна дискусия и коментарите на сесията на Общинския съвет завършиха с даване на кант бланш на инвестицията на немската фирма „Полат” за изграждане на фабрика за дюнери в бизнес зона „Перистър”.

На заседанието на местния парламент частично се повториха темите от обсъжданията на постоянните комисии, част от тях в развитие. Стана ясно, че връзка с инвеститора е потърсена по мейл с предложение да избере друг терен в бизнес зоната, но отговор не е получен, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова обаче обясни, че е разговаряла с българския представител на инвеститора, който потвърдил, че са представени всички свободни терени в „Перистър”, но немският бизнесмен Юзгюр Полат избрал точно този терен. На сесията бяха разсеяни съмненията, че инвестицията ще създане екологични проблеми от типа на миризми на обработваното месо. Съветникът Рейхан Вели съобщи, че в немските предприятия „Полат” работят предимно български граждани, включително хора от Разград и Пороище, производството е модернизирано, няма комини, които да изпускат вредни вещества, месото не се транжира на място, а се доставя замразено, остатъчните кости се предават на екарисаж.

И по тази докладна имаше предложение за отлагане за следваща сесия, но то не бе прието.

„За” приемането на докладната гласуваха 23 съветници, против бе един съветник от БСП, 8 – от Реформаторския блок, един независим и един от БСП се въздържаха.

Докладната бе не за продажба на имота, а за учредяване право на строеж чрез публичен търг с явно наддаване за терен с площ 3 150 кв.м. с начална тръжна цена 106 178 лв. Предвижда се бъдещият инвеститор да изгради сграда до 2 етажа с разгърната застроена площ до 2000 кв.м. Обектът трябва да бъде въведен в експлотация до 36 месеца, до 3 месеца след това да се разкрият 80 работни места, предвижда се на по-късен етап те да стават 200.

След приемане на докладната кметът д-р Валентин Василев направи политическо изявление „за опити за възпрепятстване от страна на някои хора и кръгове на нови инвестиции през последната година”. „За тяхно съжаление нещата ще се случат” – категоричен бе кметът. Като експерт той също увери, че във връзка с технологията на бъдещата фабрика не би трябвало да има притеснения за замърсяване към съседните обекти.