Тикнаха 4 години зад решетките фалшификатор на евро
Тикнаха 4 години зад решетките фалшификатор на евро / Дарик архив

Пловдивският окръжен съд осъди Румен Николов на четири години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип за три престъпления, насочени против паричната и кредитната система.

Според обвинителния акт подсъдимият Румен Николов се занимавал с дейност по пласиране на фалшиви банкноти, като в тази връзка между него и двама служители под прикритие бил осъществен контакт за закупуването на предлагани от него инкриминирани парични знаци. През 2011 г. били осъществени две сделки между подсъдимия Румен Николов и служителите под прикритие в Пловдив и София. Тези контакти между тях продължили до датата на задържане на подсъдимия Николов на 13 май 2011 г.

Със същата присъда Окръжен съд Пловдив осъди и Петър Павлов на две години и осем месеца лишаване от свобода, което наказание той ще следва да изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип за това, че е пазил предмети, материали и елементи за защита на парични знаци, за които е знаел, че са предназначени за подправка на парични знаци – фалшиви банкноти от 500 евро, като съдът призна за невинни подсъдимите Румен Николов, Петър Павлов и третия подсъдим по делото – Георги Георгиев, да са се сдружили с цел изготвяне на фалшиви пари в курс в страната и в чужбина и за разпространяване на подправени парични знаци.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – Пловдив.