Капсула на времето вградиха в бъдещия язовир „Луда Яна”
Капсула на времето вградиха в бъдещия язовир „Луда Яна” / netinfo

Вграждане на капсула на времето със специално послание за поколенията бе част от церемонията, дала старт на стоителството на язовир „Луда Яна” край Панагюрище днес. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и кметът на общината Никола Белишки символично положиха капсулата в основите на бъдещото съоръжение като съвременен вариант на традицията за вграждане на сянка, за да е устойчив строежът. Събитието е очаквано от 3 десетилетия. Реализацията е възобновена след 16-годишно прекъсване.

Министър Павлова изрази надежда, че водоемът ще бъде завършен предсрочно и ще заработи още в края на 2018 година, за да осигурява питейна вода за над 40 000 души, ще бъде в помощ на бизнеса и ще създаде нови работни места.

Общият обем на язовир „Луда Яна“ ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на изпълнението на обекта ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършването му се предвижда на него да работят 30 постоянни служители.

Съоръжението ще снабдява с вода Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, мина „Радка” и площадките на „Оптикоелектрон” и „Асарел”. То ще може да осигури вода и за населени места от общините Пазарджик и Стрелча.

Строителството на язовир „Лудя Яна“ започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След извършено задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения  ще бъдат разрушени и изградени наново.