Съдът потвърди решението на ОИК-Балчик за избраните съветници от коалиция Силен Балчик
Съдът потвърди решението на ОИК-Балчик за избраните съветници от коалиция Силен Балчик / Дарик Добрич

Административен съд – Добрич потвърди решението на ОИК-Балчик за резултатите от избора на общински съветници от коалиция „Силен Балчик” на частичния вот на 2 октомври. Делото бе образувано по жалби на Кирил Кирев и Пламен Парушев – девети и десети в листата на коалицията.

„Силен Балчик” спечели три мандата в местния парламент. Според подадените преференциални гласове петата в листата Даниело Пеловска със 163 преференции застана на първо място, втори със 151 преференции е Виктор Лучиянов, който бе водач на листата, а трети е Христо Христов със 150 преференции. С решението на ОИК-Балчик тримата бяха обявени за избрани общински съветници.

Кирил Кирев е заявил в жалбата си, че има 138 преференциални гласа, което го дели с много малко гласове от третия избран от коалицията. Той настоява, че са допуснати множество фактически грешки при преброяването и отчитането на валидността на вота. Кирев оспорва правилността на отбелязване върху бюлетините на знаците “Х” и “V” от секционните комисии и по конкретно на преференциалния вот за неговата кандитатура.

Пламен Парушев твърди, че е получил 139 предпочитания, подадени във всички секции. По брой на подадените преференциални гласове се класира на четвърто място в списъка на коалицията. Той оспорва начина за определяне на преференциите. Парушев иска проверка за наличие на действителни бюлетини с повече от едно предпочитание и при наличие на такива, решението да бъде върнато на ОИК Балчик за обявяване на действителните резултати.

Административният съде не се съобрази с мотивите на жалбоподателите и потвърди решението на ОИК-Балчик. Актът на съда може да бъде оспорен с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.