ВиК аварии наводняват къщи по „Владайско въстание“
ВиК аварии наводняват къщи по „Владайско въстание“ / dariknews.bg

Стар водопровод редовно наводнява няколко къщи на ул. „Владайско въстание". Там има стара магистрална тръба с диаметър близо 40 см., ползвана за захранване с вода на жилищата около Бирената фабрика и кв. „Боян Българанов".

Тръбопроводът обаче често се пука, а налягането е толкова голямо, че избутва насипа върху него и водата потича в околните къщи, разказват съседи.

ВиК аварии наводняват къщи по Владайско въстание
netinfo

Красимир Димитров е преброил 19 аварии за последните няколко години. Тръгне ли водата, тече 4-5 часа и е борба какво да правим. Той показва и канали около самите къщи, дълбоки по около 60 см., които се пълнят с вода.

Ние сме пострадали от такива аварии 4 пъти, казва той. Наводненията са съсипали дюшамето на къщата му, както и част от стената. Това го е принудило да застрахова къщата.

При последната авария дори е бил извън града и се е наложило да помага негов приятел - Даниел Димитров. Той разказа, че не за пръв път се отзовава за такава „акция".

ВиК аварии наводняват къщи по Владайско въстание
netinfo

Случавало се е и зимата, къщата беше пълна с вода, дори замръзна, спомня си мъжът.

Съседите са предприели различни „отбранителни" действия. Един от тях дори си е направил бетонов канал около къщата, за да не влиза водата в мазето му. Обаче заради влагата и налягането, което има водата, са започнали да поддават основите на сградата и тя се движи, казва Красимир.

ВиК аварии наводняват къщи по Владайско въстание
netinfo

Последният случай е отпреди месец. Тогава от ВиК са казали, че ще намалят налягането в тръбата, за да не се стига до нови спуквания на тръбопровода.

ВиК аварии наводняват къщи по Владайско въстание
netinfo

Директорът на шуменското ВиК инж. Светлозар Дамянов обясни, че съвсем скоро проблемът ще бъде решен. Тръбопроводът е стар и се използва за захранването на едва няколко къщи в района на „Кьошковете". Подаването на вода за кв. „Боян Българанов" поетапно вече е прехвърлено на друга тръба, това предстои да се направи и с тези няколко домакинства.