ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СЛИВЕН!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СЛИВЕН! / Дарик Сливен, архив


Празникът за Деня на Сливен - Димитровден, на 26 октомври започва сутринта в 8.30 ч. с празнична Света литургия, която ще бъде отслужена в катедрален храм „Свети Димитър". В 9.30 часа е ритуалът по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов" в паметната лауреатска книга. Събитието ще се проведе в Къща-музей „Добри Чинтулов".

В 11.00 ч. на пл. „Хаджи Димитър" ще се състои тържествена церемония по повод празника на Сливен, като ще бъдат издигнати националното знаме, знамето на Сливен и ЕО. Ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен; присъстващите ще положат венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

В 11.45 ч. на откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър" ще се състои празничен концерт с участието на Ансамбъл за народни песни и танци - Сливен и Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик".

В 17.00 ч. в галерия „Миркович" ще бъде представена книгата „Добри Добрев - Старият Сливен" - отпечатана с подкрепата на Общински фонд „Култура" и Художествена галерия „Димитър Добрович" - Сливен. Участват проф. Марин Добрев - изкуствовед, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и директор на ХГ - Стара Загора и внучката на художника Иванка Добрева.

Проявите продължават и на 28 октомври с премиерата на Драматичен театър Сливен „Едип цар" от Софокъл. Режисьор: Биляна Петрова, участват: Ивайло Гандев, Димитър Костадинов, Димитър Марков, Таня Йоргова, Сабина Коен и Николина Велчева. На 29 октомври /събота/ от 10.00 ч. в зала „Васил Левски" ще се проведе открит турнир и Държавно първенство по спортни танци „Купа България". Денят, продължава с рецитал на Ивайло Диманов и Ники Комедвенска от 16.30 ч. в зала „Зора", атракциони за деца и панаир на традиционните занаяти, както и традиционна годишна изложба на Фото Арт Клуб при Военен клуб - Сливен.