Персонализиранa таргетна терапия при рак
Персонализиранa таргетна терапия при рак / netinfo

Развитието на молекулярната биология и геномните технологии позволява все по-персонализирани методи на лечение на онкологичните заболявания.

„Ракът е болест на анормалното развитие на гена: молекулни дефекти и мутации, хромозомни разкъсвания, а таргетната терапия е директна атака, насочена към тяхното елиминиране", информира проф. д-р Неждет Юскент, медицински онколог в Анадолу Медицински Център.

Нормалните клетки се раждат, съзряват и умират, а туморните се множат, но не загиват. Целта в класическото цитотоксично лечение (химиотерапия и лъчетерапия) е да се премахне неконтролируемото делене на клетките и да се елиминира тяхното безсмъртие. Физиологично, нормалните клетки (коса, брада, клетки на костния мозък, клетки на стомашно-чревната лигавица) получават своя дял от тази бомбардировка, следствие на което се появяват като странични ефекти косопад, анемия, мукозит, диария, повръщане.

Таргетните терапии повлияват на клетъчния живот на рака по различен начин. Техни мишени са разположени върху или в туморната клетка. Много от таргетните терапии за блокиране на туморната клетъчна активност се концентрират върху специфичен рецептор на повърхността им, отговорен за развитието на рака или върху протеините, които участват в сигнализирането за клетъчното делене и клетъчното движение. Чрез блокиране на сигналите, които съобщават на раковите клетки да се размножават, се спира развитието на рака. Други таргетни терапии са насочени към програмиране на клетъчна смърт (апоптоза), чрез стимулиране на имунната система, която да открие и разруши раковите клетки.

За таргетните терапии се изисква добро идентифициране на мишените, които играят ключова роля при размножаването и оцеляването на раковите клетки. Прилагат се във вид на медикаменти, които се насочват към генетичните изменения и структурите на раковите клетки, без да увреждат тежко останалите органи и функции на организма. Прилагането на таргетна терапия по принцип не засяга нормалните физиологични клетки, т.е. не се появяват страничните ефекти на класическата химиотерапия. Но в резултат на използването на някои агенти в прицелната терапия е възможно да се появят някои неочаквани странични ефекти, ако тези агенти деактивират рецепторите и сигналите на нормалните физиологични клетки.

Ето защо е важно, таргетната терапия да се прилага като индивидуализирано лечение, съобразно генетичните и молекулярните характеристики на всеки един пациент и в този смисъл е по-правилно да се говори за персонализирана терапия. Изследванията доказват, че едно и също лечение при пациенти с един и същи вид рак може да даде различни резултати. А правилното комбиниране с конвенционалните методи за лечение на рак е от изключително значение за положителните резултати.

Персонализираното лечение е нова концепция за лечение на рака, която е в основата на мултидисциплинарния подход, прилаган в Анадолу Медицински Център. Всеки пациентски случай се обсъжда от широк кръг специалисти на т.нар. тумор борд заседания, за да се определи точната диагноза, да се предложи най-подходящото за него лечение и да се проследи ефективността му до пълно възстановяване на качеството на живот на пациента.

За повече информация, моля посетете www.anadolumedicalcenter.bg.