Дискусионен форум: „Трафикът на хора - рискове, предизвикателства и нови форми на експлоатация в Сливен
Дискусионен форум: „Трафикът на хора - рискове, предизвикателства и нови форми на експлоатация в Сливен / Община Сливен

Дискусионен форум с цел обучение на социални работници, здравни медиатори и здравни работници от училищните здравни кабинети, на тема „Трафикът на хора - рискове, предизвикателства и нови форми на експлоатация" се проведе в Сливен. Лектор на дискусионния форум с цел обучение беше д-р Росанка Венелинова, психиатър, изпълнителен директор на фондация „Център Надя".

В рамките на събитието бяха представени три документални филма, продуцирани от Националната комисия за борба с трафика на хора, които акцентират върху новите форми на експлоатация при трафика на хора: с цел отнемане на органи, тъкани, клетки или телесни течности; с цел принудителни бракове и с цел сексуална експлоатация на момчета и мъже.

Оперативните цели на дискусионния форум с цел обучение са повишаване квалификацията на специалистите във връзка с актуалните тенденции в извършването на престъплението трафик на хора и новите форми на експлоатация; споделяне на практически опит и подобряване на координацията и сътрудничеството; засилване на превенцията и укрепване на капацитета в процеса на идентифициране, защита и подпомагане на жертви на трафик.

Всички участници получиха наръчник „Превенция на трафика на хора сред ромското малцинство" и диск „Предай нататък", предоставени от Националната комисия за борба с трафика на хора.