„Парижки живот - премиера на старозагорската опера
„Парижки живот - премиера на старозагорската опера / Държавна опера Стара Загора

Оперетата „Парижки живот" от Жак Офенбах е най-новата премиера на Държавна опера - Стара Загора. Завесата ще се вдигне на 28 октомври за една нова и бляскава постановка с режисьор проф.Румен Нейков, диригент Димитър Косев, сценограф Иван Токаджиев, художник на костюмите Антония Попова.
Участват солисти и гост-солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

„Парижки живот" е представена за първи път в парижкия театър „Пале Роял" на 31 октомври 1866 г. На сцената на Държавна опера-Стара Загора творбата излиза с либрето на Анри Меяк и Луи Халеви, преработка И.Щок и Ян.Сашин и превод на български Димитър Симидов.

С тази премиерата на Държавна опера-Стара Загора се отбелязват 70 години от рождението на проф.Румен Нейков, 40 години от неговата творческа дейност и 25-та му постановка като режисьор на сцената на Операта в Стара Загора.

„Парижки живот" неслучайно не е играна 55 години в България от своята премиера в Музикалния театър в София с най-елитните солисти тогава. Тази оперета е сложна като конструкция, като сцени, като развитие на действието, а не че е един Офенбах, който не се е харесал. Действието се развива преди 150 години, по време на Световното изложение в Париж през 1867 г. Оперетата е поръчана да бъде написана в чест на това изложение и е създадена година по-рано - от известен вече Маестро и прекрасни либретисти", разказа режисьорът проф.д-р Румен Нейков.

„Щом мога да си пея и след репетиция да ми е цял ден в главата , значи ще ми стане любимо заглавие и ще бъде със сигурност любимо и на много хора. Аз не харесвам оперите, които имат тъжен край. Обичам да има радост и веселие, действието да ме кара от пулта да гледам повече какво става на сцената, отколкото да гледам оркестъра", коментира диригентът на спектакъла Димитър Косев.