Над 100 пациенти спасени от инфаркт на мозъка чрез тромболиза
Над 100 пациенти спасени от инфаркт на мозъка чрез тромболиза / Деян Герговски
Над 100 пациенти спасени от инфаркт на мозъка чрез тромболиза, д-р Ивайло Петров
90728
Над 100 пациенти спасени от инфаркт на мозъка чрез тромболиза, д-р Ивайло Петров
  • Над 100 пациенти спасени от инфаркт на мозъка чрез тромболиза, д-р Ивайло Петров

Над 100 са пациентите, постъпили по спешност в шуменската болница с остра мозъчно-съдова болест, и лекувани с тромболитична терапия. Данните са за периода от 2009 година, когато това неинвазивно лечение започва да се прилага в МБАЛ - Шумен.

При него се използва модерен неинвазивен метод за лечение на остри мозъчни инсулти, при който тромбът се разрушава с медикаменти, чрез венозно вливане..
Най-важно при това лечение е времето, казва началникът на отделение „Нервни болести" д-р Ивайло Петров.

30 минути след усещането на първоначалните симптоми пациентът трябва да реагира. Да потърси начин да дойде в болницата - дали чрез спешна помощ или чрез познати, времето е много важно, казва лекарят.

Най-често симптомите са смущения в речта и изкривяване на лицето, както и слабост в крайниците. В 90% от случаите това са симптоми за остър мозъчен инфаркт.

Мозъчният инсулт е лечимо състояние. За разлика от сърдечните инфаркти обаче мозъчният инсулт не боли и пациентите чакат да премине, но то не преминава, казва още лекарят.

По данни на д-р Ивайло Петров 32% от пациентите, подложени на това лечение, са изписани без никакви неврологични симптоми, а при половината от тях на 3 месец вече са самостоятелни.

Това са пациенти с тежки мозъчни инсулти, които ако не бяха лекувани по този начин или щяха да загинат, или щяха да останат с трайни увреждания.

В Шуменско около 800 души годишно претърпяват мозъчен инфаркт, като при около 650 от случаите е възможно подобно лечение, казва д-р Ивайло Петров. То е официално и се заплаща от Здравната каса.

Освен в Шумен тромболитична терапия има в още само няколко болници - в София, Пловдив, Варна и Търговище.