Научна експедиция на ЮНЕСКО в Дряновско
Научна експедиция на ЮНЕСКО в Дряновско / netinfo

Започна дигитализацията на природните и културно – исторически богатства на община Дряново. От 24 октомври до петък, 28 октомври, екип от доброволци към Националния научен експедиционен клуб ЮНЕСКО ще бъде в града на Майстор Колю Фичето и региона.

Те ще имат за задача да дигитализират забележителностите и набавят научна информация за културно – историческите и природни обекти, намиращи се на територията на общината.

Научна експедиция на ЮНЕСКО в Дряновско
netinfo

Екипът е ръководен от Деница Сандева, 3 курс в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Археология“, а в мисията участват общо петима доброволци. В Дряновско те ще дигитализират 37 обекта: културни, исторически, археологически и етнографски.

В края на експедицията два от обектите – Релефната карта на България и Дряновският манастир, с които Община Дряново е кандидатствала да бъдат включени в дигиталния каталог на ЮНЕСКО, ще бъдат оценени по критерии: уникалност, състояние и достъпност.

Научната експедиция започна днес от рано сутринта в дряновското село Зая, където екипът посети читалището „Наука“, основано през 1922 г.

Научна експедиция на ЮНЕСКО в Дряновско
netinfo

Историческият музей в Дряново, Каменният мост на майстор Колю Фичето, Руският паметник, Паметникът на Майка България, бюст – паметникът на Васил Левски, Часовниковата кула, църквите „Св. Никола“, „Света троица“ и „Въведение Богородично“, НЧ „Дряновска пробуда“, са другите обекти, предвидени за днешния ден в програмата.

Във вторник, 25 октомври, ще бъдат посетени Дряновският манастир, археологическият обект „Градът“, Лафчиевата къща (Къщата без пироните), паметникът – костница в Дряновския манастир, читалището и църквата в село Ганчовец, бюст – паметникът на Поп Харитон, скулптурната композиция „Априлци“ и НЧ „Върбан Генчев“ в с. Царева ливада.

Инициативата е част от програмата „Приятели на българските съкровища 2016-2020“. Целта й е да се дигитализират интересните обекти в малките общини в България, които не могат да отделят достатъчно средства за реклама на туристическите си забележителности.

Проектът, осъществяващ се под патронажа на евродепутатите Момчил Неков, Мария Габриел, Сергей Станишев и Илияна Йотова, доц. Светослав Малинов, акад. Васил Гюзелев, Костадинка Кунева, Евгения Живкова, Негово Светейшество Патриарх Неофит, Татяна Дончева и акад. Стефан Воденичаров, предвижда в края на 2020 година каталогът с Чудеса да бъде качен на четири езика в платформата www. friends-bulgaria.eu.

Научна експедиция на ЮНЕСКО в Дряновско
netinfo

Дряново е втората община в България, чиито Чудеса ще бъдат дигитализирани. Около 100 обекта от древното минало до днешните забележителности ще намерят място в каталога на ЮНЕСКО „Сборник с културно-историческите и природни обекти на България“.