Празникът на  село Козловец отбелязват на Димитровден
Празникът на село Козловец отбелязват на Димитровден / снимка: Пресцентър - Община Свищов

Празникът на  свищовското село Козловец отбелязват на Димитровден  местните жители. Датата е избрана заради името на селската църква  „Свети Великомъченик Димитър Солунски”.По този повод са организирани много празнични прояви, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов.

С концерт с участие на деца от местната детска градина, Певческата група към Културен клуб на пенсионера „Детелина” в Козловец и самодейци от НЧ „Развитие – 1891” започнаха проявите в края наминалата седмица.. В програмата със свои изпълнения се включиха и представителите на танцова формация „Радостина” – Свищов и танцова формация „Шарения” – с. Вардим с ръководител Елка Иванова. Като изненада за публиката  свое общо изпълнение бяха подготвили ръководителите на местните самодейни състави.

В проявата с приветствия се включиха и  кметът на Козловец Борис Велев и кметът на Общината Генчо Генчев.

"Провеждането на подобни празници се превръща в добра традиция, която спомага за поддържане на любовта към родното място. Тези прояви съживяват забравени спомени за песни, танци и обичаи. Възражда се вдъхновението за нови изяви, които поддържат традициите на местното население",  каза  Генчо Генчев и пожела всички самодейци и жители на селото да съхраняват обичта към българските традиции и да ги предадат на идното поколение.

На Димитровден в местния храм ще бъде отслужена тържествена литургия, а за  жителите на селото ще има традиционен курбан за здраве, съобщиха още от крайдунавската община.