Росен Плевнелиев: Не съм част от задкулисието, с чиста съвест съм
Росен Плевнелиев: Не съм част от задкулисието, с чиста съвест съм / Снимка: dariknews.bg

Не съм част от задкулисието и не мога да се съглася с подобни внушения. Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата "Две каки, които си говорят". По същия начин не съм съгласен с начина, по който се правят правителствата, да бъде сведен до „Двама батковци, които си говорят". Ако това е така, това означава, че задкулисието у нас тотално е победило. Това каза днес в Благоевград президентът Росен Плевнелиев като коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че е бил сред неуспешните министри, предложени от кръга „Капитал".

Той посъветва премиера да си припомни, че през 2008 година Плевнелиев е обявен за инвеститор на годината в България, бил сред топмениджърите на страната, един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 година за това как да се намери решение за България в най-тежката криза.

„Влязох в политиката, защото тройната коалиция по това време не даваше никакви отговори. Добре е премиерът също така да си припомни, че аз бях един от членовете на икономическия екип на партия ГЕРБ през 2009 година, когато си разменяхме стотици мейли, които аз пазя, с Влади Горанов и с Дянков по темата „ГЕРБ". Но не това е важното, не бива дебатът в светлината на идващите президентски избори да бъде принизяван до това кой с кого си говори или си е говорил в миналото. Аз не съм бил част от тези разговори и те мен не ме интересуват. Ако аз бях посочен от някого, аз щях да бъда зависим от някого, ако аз бях зависим от някого, това щеше да проличи при създаването на двете служебни правителстав, които са създадени с изразяване на ясни ценности, след безрбой дебати кой е най-точният за този пост, така че да може да помогне на България в един труден момент", заяви президентът.

Той сподели, че е работил с 5 правителства, но отговаря за две от тях и може да застане зад всеки едон от министрите, които е назначил.

"За мен посланието на министър-председателя няма тази персонална насоченост, всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно, но за мен е важно, че се прави опит точно в сърцето на предизборната кампания отново гражданите да не чуят важното, да се замерят кой с кого, защо. За мен важният въпрос е какво смятат да свършат кандидат-президентите в следващите пет годин, кои са проблемите и как смятат да ги решават", подчерта Плевнелиев.

Той каза, че наблюдава внимателно предизборните дебати и не е оптимист. Той призова политическите лидери да използват останалите дни, за да направят смислен дебат по проблемите на България и света, ако продължават да се замерват с каки и батковци, това, най-малкото, не е честно към българския народ.

Президентът посъветва кандидатите за държавен глава в следващите 10 дни да излязат и да дадат отгови на важните въпроси пред България.

„Бъдещият президент трябва да работи срещу задкулисието, така че България да бъде по-малко зависима от каки и батковци, които се събират в някакви ъгли и решават нещо си. Вярвам, че като държавен глава действах именно така. Заставам пред вас и казвам, че съм единственият български политик на прехода, който се изправи с едно решение срещу икономическия интерес на българската олигархия - правилата за държавните пари, които бяха въведени от правителството на Марин Райков. Всички се оплакваха от мощните олигархии и техните банки, само аз се изправих срещу тях, но има още какво да се прави срещу олигархията у нас и срещу задкулисието у нас", увери държавният глава.

Той призова всички кандидати ца ппрезидентския пост да кажат има ли задкулисие, кое е то, как функционира то, кой и по какъв начин смята да се пребори с него.