Съветниците гласуваха почти единодушно 300 лева данък за такситата
Съветниците гласуваха почти единодушно 300 лева данък за такситата / Дарик Добрич
Съветниците гласуваха почти единодушно 300 лева данък за такситата
90720
Съветниците гласуваха почти единодушно 300 лева данък за такситата
  • Съветниците гласуваха почти единодушно 300 лева данък за такситата

Само с един глас "въздържал се", Общински съвет Добрич гласува размер на данъка за таксиметров превоз за 2017 г. от 300 лева. Налогът влиза в сила догодина за първи път. На своя сесия през месец юли, съветниците определиха размер от 590 лева, но след протести на таксиджиите, през септември кметът предложи намаление, което не бе гласувано. Тогава бе насрочено изнесено заседание на две постоянни комисии - „Транспорт, инфраструктура и екология" и „Бюджет, финанси и данъчна политика", на което присъстваха и шофьори.

Председателят на ОбС Иво Пенчев припомни, че на изнесеното заседание на 17 октомври превозвачите са обещали да изплатят на 100% патентния си данък още в началото на идната година. Той изнесе информация, че е имало и предложения за налог от 350 и 400 лева, но от постоянните комисии са гласували за минималната ставка заради обещанието за добри постъпления в общинската хазна.

Темата бе коментирана днес в залата само от Мая Димитрова и Атанас Атанасов. Тя посочи, че от БСП ще подкрепят предложението за ставка от 300 лева, но занапред ще гласуват „за" намаляването на налозите на всички, които ще поискат това, защото „не е справедливо мярката да важи само за едни от данъкоплатците. Надяваме се, че общинска администрацията добре е направила разчетите си", посочи Димитрова. Кметът репликира, че това е нов вид данък, който не е съществувал досега и не е уместно да се сравнява с други.

Атанасов, който е и председател на бюджетната комисия, отбеляза в изказването си, че на изнесеното заседание постоянните комисии не са имали кворум и коментира, че според него не е бивало на тази среща открито да се призовава как да се гласува.

Въпреки изразените мнения, присъстващите 40 общински съветници одобриха данък от 300 лева за такситата, един се въздържа. Председателят Иво Пенчев каза, че се надява да бъдат решени проблемите, които са поставили превозвачите - влизане в парка, в болницата, и особено - справяне с нелегалния превоз. В отговор, кметът съобщи, че вече е постигнато споразумение лични и таксиметрови коли да влизат в двора на болницата с безплатни жетони, но само при посещение на Спешното отделение.

Може да чуете дебатите - какво казаха Иво Пенчев, Мая Димитрова, кметът Йордан Йорданов и Атанас Атанасов - в аудиото.