Българската банка за развитие ще подкрепи проекти за социални предприятия
Българската банка за развитие ще подкрепи проекти за социални предприятия / netinfo

Българската банка за развитие цели да провокира създаването на социални предприятия. Това обясни изпълнителният й директор Билян Балев по повод организираната от ББР среща на социални предприемачи с фондове за рисков капитал. Той обясни, че банката може да подпомогне предприятията или социалните преприемачи, които имат идеи и ще кандидатстват за финансиране от Европейския инвестиционен фонд. Освен това банката може да помогне на компаниите, в които ще бъде инвестирано.

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Билян Балев обясни, че събитието се различава от традиционната практика. Според нея подобен тип предприятия (социални) основно са свързани със средства за групи в неравностойно положение. А тук идеята е да се представи начинът, по който може да се организират социални предприятия с цел печалба. Това от една страна има ефект за обществото, а от друга собствениците на такива компании имат перспективата, че след години могат да продадат предприятието си. Балев обясни какво точно е социално предприятие:

„Като например приобщаването на млади неонацисти в обществото и те да започнат да работят в IT сектора или компания, която във Великобритания е свързана със строителния сектор и която обучава с предварителни договори хора от различни социални групи в това как да работят в този сектор и след това продава тези хора на строителните компании."

Друг пример за социално предприятие е предприятие, което организира детски градини в слабо развити региони примерно в Германия, което струва много по-малко на родителите отколкото децата им да посещават държавна детска градина. Освен това е направено така, че родителите, които работят на три смени да могат да са сигурни, че децата им са добре. Ефектът в крайна сметка е ефект за обществото, но разгледан през призмата на частен собственик - това е социалното, обясни Балев. Изпълнителният директор на ББР призна, че в момента в България няма такива предприятия.

„Идеята, както казах и на форума, е да провокираме подобни предприятия и хора, които са инициативни и искат в крайна сметка да направят нещо както за себе си, така и за обществото. Така че комбинацията е интересна, тъй като правенето на пари е свързано с това да има по-добри неща за обществото."

Балев коментира още, че идеята е да се намерят екипи, които да кандидатстват пред Европейския инвестиционен фонд и да получат пари от него. Той посочи, че банката участва във фонда с егоистичната идея в един момент да го провокира да се намести в нашия регион, тъй като в момента няма нищо изобщо в Централна и Източна Европа. ББР е акционер във фонда с 1 милион евро, заедно с други европейски институции като останалите средства - 241 милиона - са от Европейската инвестиционна банка. А ако едно предприятие или група предприемачи имат идея и искат да кандидатстват за финансиране от Европейския инвестиционен фонд:

„Подготвят се, правят си една презентация и отиват в Европейския инвестиционен фонд. Нашата роля ще бъде да се видят с нас преди това, за да им кажем къде евентуално биха сгрешили, как трябва да се подготвят, по какъв начин това нещо трябва да се случи. Ние след това като банка бихме могли да помогнем на самите компании, в които те инвестират."