Музей събра 300 000 долара за обувките на Дороти от Магьосникът от Оз
Музей събра 300 000 долара за обувките на Дороти от Магьосникът от Оз / Guliver/Getty Images

Националният музей за американска история във Вашингтон е събрал повече от 300 000 долара от дарения за реставрация на прочутите червени обувки, носени от Дороти - героинята от "Магьосникът от Оз".

Старите, вече почти 80-годишни обувки, станали култови заради филма на Виктор Флеминг (1939 г.) имат остра нужда да бъдат реставрирани, за да си възвърнат едновремешния блясък. Това заяви музеят при стартирането на своя проект на сайта "Kickstarter". В крайна сметка целта бе изпълнена, съобщиха от музея в комюнике. Необходимите 300 000 долара са били събрани, и то само за 7 дни. Според музея даренията са дошли от 41 страни на петте континента.

Директорът на музея Джон Грей счита, че призивът за подкрепа на този проект е дал на хората възможността да играят активна роля в запазването на рубинените обувки и същевременно да разберат какви усилия полагат музеите, за да съхраняват експонатите си.

До края на проекта остават още 25 дни и заради това от неговото ръководство обявиха, че искат да съберат още 85 000 долара за възстановяване на костюма на плашилото от филма "Магьосникът от Оз".

Обувките, носени от Джуди Гарланд, която изпълнява ролята на Дороти във филма, са изложени в Националния музей на американската история от 1979 г. Тогава музеят се сдобива с тях чрез анонимно дарение.

Миналата година подобен проект за набиране на средства осъществи и Смитсъновия музей, който събра 719 779 долара за реставрация на скафандъра на Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната.

Източник: БГНЕС