Трайчо Трайков: Защо държавата мълчи, когато Ердоган посяга към България
Трайчо Трайков: Защо държавата мълчи, когато Ердоган посяга към България / Реформаторски бок

Чудя се защо никой не отговаря на Ердоган, който в рамките на 1 седмица 2 пъти казва, че е време да се откажем от тази „фалшивата история“, която е довела до сегашните граници на Балканите. Защо всички мълчат? Може би премиерът мълчи, защото сам се постави в ролята на куриер на Ердоган. Т.нар. патриоти мълчат може би защото Ердоган е новият най-добър приятел на Путин или защото не са получили инструкции от приятелите си от ДС, каза на среща в Монтана кандидатът за президент на Реформаторския Трайчо Трайков. Искам да попитам г-н Радев защо не отиде сега в Кърджали и да повтори думите си, че границите нямали значение, „хората трябвало да си решат“.

Нека се опита да убеди хората, че както Русия си хареса Крим и си го взе, също толкова нормално е – според него – утре Турция да си хареса парче от България, каза Трайков и допълни: „За това ли загиваха борците за свободата на България? За да чуват хората днес кандидатите на ГЕРБ и БСП да призовават за отпадане на санкциите срещу една държава, която просто си хареса територия от друга и си я завзе. И да мълчат срещу претенциите на Ердоган.“ Според Трайков явно нямаме служби, които да разследват външното влияние в България. „Защото – както чуваме в записите от Яневагейт – те службите са си на ДПС. Нямаме кой да разследва тази афера, защото прокуратурата е безконтролна, а тя е безконтролна, защото огромно мнозинство блокира опита за съдебна реформа на Реформаторския блок“, каза още кандидатът за президент. Трайчо Трайков бе категоричен, че България може да отговори на провокациите на Ердоган, „защото не е малка държава – тя е член на европейското семейство“. „Малки са държавниците, които взимат решенията вместо свободните хора“, допълни той.

Когато имаме система, която дава сигурност, когато знаем, че бизнесът няма да бъде откраднат, спрян от мафията, тогава ще има инвестиции“, отговори Трайков на въпрос какво може да се направи за Северозапада. „Ангажимент на държавата е и аз ще работя в тази посока – програмата за кохезионно финансиране да бъде продължена и след изтичане на периода. Най-бедните райони на Европа продължават да увеличават разликата, вместо да я намаляват. Най-бедният регион в Европа е Северозападна България – това означава, че истинските политици могат да използват това за подобряване на средата“, допълни кандидатът за президент.

Трайков беше категоричен, че хората трябва да участват в референдума, за да изразят своето мнение по поставените въпроси. „За жалост в пряката демокрация с референдумите може и да се злоупотребява. Понякога политиците се изкушават да управляват по социология, но това не са лидери, нито държавници. Видяхме какви са последиците от подобен подход във Великобритания, където се стигна до ситуация, от която никой не знае как да излезе“, коментира Трайков. Според него е хубаво максимален брой хора да ползват правото си на глас. „ Иска ми се това да става, за да се убедят хората, че гласът им има значение“, каза кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.