Мартин Митев информира ОИК за отсъствия на задържания съветник Методи Петков от заседания
Мартин Митев информира ОИК за отсъствия на задържания съветник Методи Петков от заседания / dariknews.archive

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев изпрати днес писмо до Общинска избирателна комисия - Плевен във връзка с поредицата отсъствия от заседания на задържания общински съветник Методи Петков.

„Във връзка със спазване на разпоредбите на чл.30, ал.4, т.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Ви информирам, че общинският съветник Методи Петков не е участвал в общо 4 заседание на Общински съвет - Плевен, считано към днешна дата", се посочва в Уведомлението, изпратено от Мартин Митев до Ярослав Димитров - председател на Общинска избирателна комисия.

В документа са посочени и датите на заседанията, на които Петков не е присъствал тази година - две за месец 28 юли, сесията на 25 август и тази на 29 септември. Към Уведомлението до ОИК - Плевен е приложено и копие от молбата, внесена от Методи Петков до председателя на Общински съвет - Плевен във връзка с отсъствието му от заседанието на 25 август за произнасяне по компетентност.

Съгласно цитирания по-горе текст от ЗМСМА, „...пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно когато, без да е уведомил писмено председателя на Общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини - служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и други, не участва в 3 поредни или в общо 5 заседания на Общинския съвет през годината".

Oбщинският съветник от ДПС - Методий Петков, беше задържан под стража за нанесен побой и грабеж на трима плевенчани на язовир до село Каменец. Методи Петков и още две лица /Мариян Б. и Христо П./ са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Окръжна прокуратура - Плевен, за това, че през нощта на 26 срещу 27 .07.2016 г , в околностите на с. Каменец, обл. Плевен, в съучастие и с други неизвестни лица, извършили грабеж, придружен с причиняване на средна телесна повреда и отнемане на сумата 200 лева на единия пострадал мъж. Повдигнато им е обвинение и за хулиганство и упражняване на принуда по отношение на пострадалия /карали го насила да консумира прясно уловената риба/.