Мъртви делфини, изхвърлени от морето - все по-често това може да се види и на българското Черноморие. Много от морските бозайници умират в мрежите на бракониери.

Рибарските мрежи отново са разкъсани. Рибарят Георги Пейчев е бесен. Рибарите добре знаят на кого са ядосани.

Рибарите на пристанището в Царево са единодушни, че в Черно море има прекалено много делфини. Живеят си чудесно и всеки от тях изяжда по 20 килограма риба на ден. Риба, която Георги иска да улови и да продаде.

На рибарите изобщо не им е жал за стотиците мъртви делфини, изхвърлени по българските плажове. Природозащитниците обаче смятат, че вина за това носи индустриалният риболов с плаващи мрежи.

Смъртността при делфините е заради незаконния улов с мрежи

Според Атанас Русев от екологично дружество "Да запазим Корал" това е огромен бизнес за някои, защото уловеният калкан се продава скъпо. "При нас идват малки делфинчета, умрели по различно време. Някой просто циклично чисти тези мрежи и хвърля делфинчетата встрани", смята той.

Еколозите вдигнаха шум и информираха правителството. То обеща да забрани риболова с рибарски мрежи, но досега не е сторило нищо.

"Към настоящият момент аз лично не мога да се ангажирам с конкретна причина, тъй като не се правени високо специализирани изследвания и аутопсии на изхвърлени делфини", казва Мирослав Калугеров от министерството на екологията.

Природозащитници поискаха забрана на траленето заради смъртта на делфините

Румънският биолог Попеску е пристигнал в България по собствена инициатива, за да помага на българските природозащитници. Иска да направи аутопсия на мъртъв делфин, за да установи от какво е умрял. Трябва обаче да импровизира, защото в България няма нито специалисти, нито подходящи лаборатории. "Повечето делфини страдат от стрес, защото получават твърде малко храна и много от тях попадат в мрежите. Това са таляни или мрежи, които се използват за улова на калкан. Става дума за нелегален риболов, срещу който трябва да се води борба", смята биологът.

Как да окажем помощ на бедстващ делфин?

Много делфини умират в таляните на рибарите и бракониерите. Особено опасни са така наречените призрачни мрежи-таляни, които плуват под повърхността. Говори се, че тяхната дължина вече наближава 1000 километра. Рибарите обаче отхвърлят всяка отговорност.
Според Георги рибарите са най-малкият проблем. Риболовът се контролира от държавните институции- Морска администрация, Гранична полиция и Агенцията по рибарството. Всичко, каквото се случва в морето е видимо, даже е записано", сочи рибарят.

На мониторите на Агенцията по рибарството не се виждат никакви нелегални рибари. Обикновено те изнасят мрежите си на 40-50 мили навътре в морето, а малките и не толкова бързи катери на агенцията не могат да ги достигнат, защото не са пригодени за плаване в открито море. Явно държавата не смята за необходимо да оборудва по-добре службите за борба срещу бракониерството. Само малцина бракониери попадат в ръцете на Агенцята.

Добрин Лечев от Агенцията по риболова казва, че през последната година има само 4 случая на бракониерство, съставени са административни актове.

Досега нито един бракониер не е влязъл в затвора. Еколозите настояват за забрана на риболова с плаващи мрежи. Според тях той е причината за измирането на делфините. През тази година еколозите са регистрирали над 400 мъртви делфина по българското крайбрежие. Тъжно доказателство за необуздания риболов.