Ивайло Калфин: България трябва да върне позициите си в регионалната политика
Ивайло Калфин: България трябва да върне позициите си в регионалната политика / Дарик Добрич

„България трябва да се върне там, където има изграден авторитет – в регионалната политика”, заяви в Добрич кандидатът за президент на коалиция „Калфин – президент” Ивайло Калфин. Той се срещна с колектива на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” и очерта приоритетите в своята програма.

„Нарастването на напрежението и дрънкането на оръжия в Черно море е изключително притеснително. Ние не трябва да си мерим военните сили, а трябва да правим точно обратното. Бих инициирал създаване на Черноморски еврорегион, така както има Дунавски, Балтийски, Алпийски. Това ще бъде форма на сътрудничество между страните от региона за икономика, инфраструктура, образование и др. Това ни трябва в Черно море, а не нещо друго”, посочи Калфин.

Във вътрешен план той очерта три важни теми - демография, доходи и образование. „Факт е, че и по трите теми президентът няма функции. Но е и факт, че това са въпроси, по които ако искаме да се случи нещо, трябва различните институции да работят. По тези теми президентът трябва да бъде двигател, мотор, който да движи дискусиите”, подчерта Калфин.

„Когато говорим за демография, това е свързано и с регионалната политика, каквато нямаме. Не отричам инвестициите в инфраструктурата, пречиствателните станции, пътищата. Но това само не стига. Регионална политика означава ти да направиш така, че регионите да задържат хората да живеят там. Да има инвеститори, да има добри доходи, медицинско обслужване и образование, които да позволят младите хора да си гледат децата там, без да се местят някъде другаде”, заяви кандидатът за президент.

Ивайло Калфин припомни, че познава в различни функции държавната власт - като съветник на президента Първанов, два пъти министър и вицепремиер, член на националния и на европейския парламент.

Според Калфин предизборната кампанията минава доста сиво и скучно, много малко са публичните сблъсъци, представянето на идеи и различни виждания. „А именно това дава възможност на хората да направят сравнение и избор”, коментира Ивайло Калфин.

Ивайло Калфин: България трябва да върне позициите си в регионалната политика
netinfo