Кметът на Г. Оряховица подписа договорите за реализиране на два важни проекта
Кметът на Г. Оряховица подписа договорите за реализиране на два важни проекта / netinfo

Кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев подписа договорите за реализиране на още два проекта от Инвестиционната програма на Общината. Това са „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица” и „Подобряване на условията за икономическо развитие на община Горна Оряховица”. И двата проекта ще се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.

Проектът за обновяване на градската среда предвижда реконструкция и модернизация на площад „Георги Измирлиев” и парк „Детски кът”. Предвидено е цялостно обновяване на централния градски площад и пешеходните подходи към него. Ще се подмени настилката, ще оформят сухи фонтани, ще се обособят тематични площадки за тихи игри, читалня на открито, свободна WI-FI зона. Предвидено е изграждане на подвижна сцена за провеждане на масови спортни и културни мероприятия, както и обособяване на зона за временна търговия. Проектът включва също и залесяване с дървесни видове с малка коренова система и широка корона. Около дърветата ще бъдат оформени места за сядане. Предвиждат се и зелени площи с цветни фигури. За облекчаване на трафика на автомобили в централната градска част ще се изгради кръгово кръстовище.

В парк „Детски кът” по проект е предвидено обособяване на зони за разходка, за пикник и за активен отдих. В тях ще бъдат монтирани съответните съоръжения за детска игра, за творчески изяви, за различни дейности и занимания. Алеите ще бъдат с изцяло подменена настилка и осветени. Предвидено и допълнително озеленяване на парка с дървета и храсти, както и цветни фигури и декоративни треви.

Проектът за градската среда е на обща стойност 5 988 104 лв. От тях 5 634 302 лв. е размерът на безвъзмездната финансова помощ, а собственият принос е 353 801 лв.

Проектът за подобряване условията за икономическо развитие предвижда реконструкция на ул. „Иван Момчилов” с цел да се подобрят транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката й, за да се осигурят по-добри условия за удобен, безопасен и икономичен транспорт на пътници и товари в най-бързо развиващата се промишлена зона в Горна Оряховица. Новата пътна настилка ще поеме натоварването от тежките автомобили, като заедно с това ще се направят надлъжни и напречни наклони за отводняване. Предвидено е обособяване на подходи от пътното платно към съществуващите имоти, заустване на прилежащите улици, обособяване на тротоари, полагане на подходяща хоризонтална и вертикална маркировки. Стойността на проекта е 1 617 530 лв. Средствата са 100 % безвъзмездна финансова помощ.

След подписване на договорите за проектите, стартират процедури за обществени поръчки за дейностите предвидени в тях. Същинските ремонти ще започнат през пролетта на 2017 година.