Задържаха рецидивист, измамил баба, че ще и обмени пари
Задържаха рецидивист, измамил баба, че ще и обмени пари / netinfo

Горноорхявоски криминалисти задържаха рецидивист за измама, информираха от Областната дирекция на МВР. Работата  по случая е започнала още през август, когато 79-годишна жена от Г. Оряховица се оплакала в полицията, че е станала жертва на измама.

В хода на разследването е установено, че на 13 август пред квартален магазин потърпевшата била заговорена от непознат мъж. Той се представил за пратеник на омбудсмана и обяснил, че поради смяна на националната валута от лева в евро, има за задача да обиколи възрастните и самотноживеещи хора, които да му предадат наличните си средства, за да бъдат обменени в евро и така ще получат почти двойно по-високи суми.

Тъжителката обаче му обяснила, че няма пари в себе си и го поканила в дома си, където освен наличните си 160 лв. му предала и златни накити и се договорили в първия работен ден тя да отиде в общината, за да си получи еврото и златото.

След това гостът й си тръгнал. Вечерта тя се обадила на внука си и му разказала за срещата с непознатия и разбрала, че е измамена. След проведени множество действия по разследването и издирвателни мероприятия криминалистите влезли в дирите на извършителя – 57-годишния М. Л. от видинското село Дреновец.

Той е известен на полицията и многократно осъждан, предимно за измами и кражби. След доклад на материалите в прокуратурата той е привлечен, като обвиняем. С прокуророско постановление е задържан за 72 часа.