Братовчед на Кадафи: Ликвидираха го заради проект за единна африканска валута
Братовчед на Кадафи: Ликвидираха го заради проект за единна африканска валута / Guliver/Getty Images

Усилията на Муамар Кадафи да създаде единна африканска валута и да обедини континента са една от причините за нахлуването на западните държави в Либия. Това заяви братовчед му Ахмед Кадафи ад-Дам в интервю за телевизия RT.

По думите му дългогодишният либийски лидер е искал да превърне континента в Съединени щати на Африка.

Обама призна намесата в Либия за най-голямата си грешка

„На Запад смятаха, че такова правителство ще затвори достъпа до африканските богатства, което е в разрез с интересите на западните държави. Те виждаха в лицето на Муамар Кадафи заплаха, защото той ръководеше това африканско обединение", поясни Кадафи ад-Дам.

Той отбеляза, че западните лидери, включително и американският президент Барак Обама, признали отстраняването на Кадафи за най-голямата си грешка. Кадафи ад-Дам настоя ООН да извърши разследване на събитията от 2011 година.

Лавров: Хаосът в арабския свят е резултат от недалновидната намеса на Запада

„Щом сега тези държави правят подобни заявления, ние изискваме от тях да се извинят пред целия либийски народ за разрушаването на нашата страна", посочи той.

Муамар Кадафи бе убит на 20 октомври 2011 година от либийски бунтовници, действащи с подкрепата на НАТО. Пламналият оттогава в Либия граждански конфликт продължава и до днес.

Източник: БГНЕС