Представят изложба за краеведа на Добруджа Атанас Пеев
Представят изложба за краеведа на Добруджа Атанас Пеев / netinfo

Регионална библиотека „Дора Габе” представя изложба на библиотечни документи по повод 80 години от рождението на видния добруджански краевед, родоизследовател, журналист и общественик, почетния гражданин на град Добрич Атанас Пеев. Документалната изложба ще бъде открита в 17.00 часа.

В нея са включени книгите на Атанас Пеев, негови публикации в периодичния печат, ръкописи, издания, на които е редактор или съставител, лични записки от многобройни краеведски проучвания през годините, родоизследователска кореспонденция, слова от краеведски събития и землячески срещи, премиери, материали за него, грамоти, отличия, множество фотографии, лични документи и др., представящи добричкия общественик.

Библиотечни документи разказват за дейността на Дружеството на краеведите в Добрич „Отец Павел Атанасов”, създадено през  2000 г.  по негова инициатива, което е първото в региона.

Експозицията представя една малка част от богатия фонд архивни документи, предоставени за опазване и популяризиране от един от най-ревностните дарители на библиотеката Атанас Пеев.
Писменото наследство, създадено от  добричкия краевед е извор и неразделна част от изследователската дейност на много краеведи и граждани, които посещават сектор Краезнание и проявяват интерес към историята на Добрич и Добруджанския край.

Документалната изложба може да бъде разгледана до 13 ноември.