Чужд вид рак влязъл у нас, заплашва местните видове (СНИМКА)
Чужд вид рак влязъл у нас, заплашва местните видове (СНИМКА) / снимка: Министерство на околната среда и водите

Нов инвазивен чужд вид - наречен шипобузест рак, е открит у нас от учени от БАН, съобщи екоминистерството.

Шипобузест рак, черно дънно сомче и китайски поспаланко - тези интересни названия са имената в превод на български на три инвазивни чужди вида, открити на територията на България от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Учени алармират за инвазия на калинки по света

Американският шипобузест рак е абсолютно нов вид за България, затова и името му на български все още не е официално, но буквалният превод е шипобузест рак, пояснява Теодора Тричкова от БАН.

Мястото, откъдето е навлязъл на територията на страната ни е ясно - от Централна Европа и Сърбия през река Дунав. Иначе видът произлиза от Северна Америка.

За територията на Европа това е високорисков инвазивен вид и е един от петте вида прави раци, включени в списъка на Европейския регламент за инвазивните чужди видове, приет от Европарламента през юли 2016 г.

Все по-малко риба в Черно море заради преулов и замърсяване

Тревожното при този вид е, че е преносител на опасно заболяване по местните европейски видове прави раци, т.нар. рача чума, която представлява гъбична зараза.

Американският "гостенин" носи спори на заразата, но има изграден имунитет към нея и за него тя не представлява опасност. Българските раци обаче не познават тази зараза и за тях тя е пагубна, обяснява Тричкова.

В Черно море пристигат океански "пришълци", внедряват се в екосистемата

Предполага се, че "заселването" на шипобузестия рак тук е станало най-много преди една или две години. За първи път е намерен в средата на 2015 г. в река Тополовец близо до Видин, по-късно и в още два притока на Дунав.

Опасността идва от способността на този рак да образува многочислени популации и да се разпространява бързо нагоре по течението на реките.

Над 10-метрови водорасли "изникнаха" край Варна (СНИМКИ)

Затова учените от БАН и МОСВ подготвят мерки, с които ще се спре разпространението навътре в страната.