Митрополит Григорий: „Пазете този духовен бисер като светлина
Митрополит Григорий: „Пазете този духовен бисер като светлина / 100 вести

Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий винаги е щедър на похвали към Габровска духовна околия и не пропуска да спомене, че градът е перлата на неговата епархия. Репортажът на вестник „100 вести", посветен на голямото събитие - 150 години от освещаването на храм  „Успение Богородично”.

В събота вечер Дядо Владика изпрати поздравителен адрес до празничната служба в „Успение Богородично”, в който заръчва да надграждаме и пазим като светлина храма, наричайки го „бисер на Габрово”.

Украсен с цветя, грейнал в златно и пурпурночервено, с двуглавите орли и озарените лица на светиите съборният храм сподели 150-годишния си юбилей с хората, които редовно се черкуват тук, с църковните настоятели, служители и дарители, с тези, които се грижат и помагат църквата да радва окото отвън и да топли сърцето отвътре.

Не случаен знак е, че на Вечернята в храма се изправиха и тези, които носят отговорността да пазят, утвърждават и надграждат габровския дух - кметът на града Таня Христова, ръководителите на Историческия музей Красимира Чолакова, на библиотека „Априлов-Палаузов” Савина Цонева, на ЕМО „Етър” Светла Димитрова, на читалище „Габрово 2002” Тотка Полякова. На службата присъства и заместник-областният управител Добромир Валачев.