Съдът постанови: доходите на общинския съветник от ГЕРБ Гюлвер Хасан са законни
Съдът постанови: доходите на общинския съветник от ГЕРБ Гюлвер Хасан са законни / netinfo

Окръжен съд-Разград отхвърли иска на Комисията за отнемане на незаконни придобито имущество срещу общинския съветник от ГЕРБ Гюлвер Хасан. Държавата искаше да конфискува имоти и пари на стойност 535 624,12 лв. от съветника, съпругата му и общата им фирма „Руж Дил“ЕООД. Според съдебното решение обаче сега комисията дължи 6000 лв. на съветника за съдебни разноски.

Повод за завеждането на иска на КОНПИ бе наказателно дело срещу съпругата на Гюлвер Хасан Невин Бозаджиева. През 2014 г. тя призна вината си за две престъпления – недекларирани и неплатени данъци в размер на 53 317 лв., както и неправомерно получаване на детски надбавки в размер на 2300 лв. Делото бе от т.нар. „алоджийски“, съдът постанови условна присъда, чийто изпитателен срок изтича догодина.

От КОНПИ счетоха доходите от „алоджийскво“ за незаконно придобито имущество, съдът обаче прие за основателно становището на адвокатите на семейството на общинския съветник, според които „получените суми се явяват доходи, а не имущество, както твърди Комисията и че щом ответницата е осъдена за неподаване на данъчна декларация за заплащане на данъци върху тях, то те се явяват доходи“. „Получените парични средства по системата за бързи преводи WESTERN UNION и MONEY GRAM са получени на основание дарение и заеми. Останалите суми са получени от трети лица дарени по повод сватба, кръщенета и други семейни събития“ – обосновава се още съдът. Магистратите смятат, че парите от „алоджийство“ представляват „други източници на финансиране“.

В 27 страници съдът излага аргументите си, описвайки подробно имотите, които КОНПИ искаше да бъдат отнети в полза на държавата – апартамент в Разград, къща в Ясеновец, ниви в Желязковец, поземлени имоти в различни населени места.
Решението, че искът е неоснователен и КОНПИ трябва да плати съдебните разноски в размер на 6000 лева, не е окончателно, подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.