Благоевград

3500 самодейци от 7 държави разкриха багри и талант на сцената на "Малешево пее и танцува"

23 октомври 2016 11:44 | Автор: | Мария Благоева

3500 самодейци от 7 държави разкриха багри и талант на сцената на "Малешево пее и танцува"
© Снимка: Мария Благоева  

3500 участници от седем държави показаха изкуството си на сцената на 13-ото издание на международния фестивал "Малешево пее и танцува" в село Микрево, община Струмяни.

Музикалното събитие се провежда под патронажа на Министерството на културата и се организира от община Струмяни с подкрепата на много партньори, приятели и съмишленици.

В тазгодишния фестивал самодейци от 120 населени места и седем държави създадоха истинска феерия от багри, талант и емоции на сцената на "Малешево пее и танцува".

Снощи кметът на община Струмяни Емил Илиев, който е и председател на фестивалния организационен комитет, приветства с "Добре дошли" ръководителите на чуждестранните групи и пожела на всички здраве и вдъхновение и стремеж към красотата.

Той подчерта приемствеността на "Малешево пее и танцува", който се превърна в традиция и се утвърждава като голямо международно културно събитие.

Илиев припомни, че преди две години фестивалът бе удостоен с приза "Златна кобилица" на ЦИОФФ - Международният съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО.

"За поредна година в Малешевската планина отекват звънки гласове, интструментални ритми и кръшни хора, събрали в едно изпълнители, ценители и изследователи на фолклорната и етнографска традициа на народите от различни страни. Над 3500 участници от България и чужбина създават палита от звук и светлина под небето в село Микрево", не скри вълнението си кметът Илиев.

Снощи сцената в Микрево бе покорена от изпълненията на фолклорните ансамбли от Македония, Украйна, Молдова и Сърбия.

Днес фестивалът продължава.

 Етикети: фестивал, Малешево пее и танцува, Микрево

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Македонец се кара на сина си: - Разбирам да имаш двойка по география - светът е голям, не можеш да го знаеш целия. Разбирам по… Виж още