Обществените съвети на професионалните училища се определят от областния управител
Обществените съвети на професионалните училища се определят от областния управител / областна администрация Ямбол

Среща с представителите на национално представителните работодателски организации за област Ямбол във връзка с разпоредби на Закона за предучилищното и училищното образование проведе областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Национално представителните работодателски организации, които се включиха в разговорите са Ямболска търговско-промишлена палата, Асоциация на индустриалния капитал, Индустриална стопанска асоциация, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Работодателските организации ще предложат свои членове за участие в обществените съвети на тринадесет професионални гимназии и училища в област Ямбол с паралелки за професионална квалификация.

Дейността на обществените съвети е свързана с одобряване стратегията за развитие на съответното училище, с участие в работата на педагогическия съвет. Също така ще предлагат политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес, ще дават становище за разпределяне на бюджета по дейности, както и за отчета за изпълнението му и др.

Общественият съвет е орган за подпомагане на развитието на детската градина и училището и за граждански контрол на управлението им. В състава на обществения съвет на училище, което извършва обучение за придобиване на професионална квалификация, се включва и представител на работодателите.