Край Сливен се проведе най-мащабното изложение по животновъдство в България
Край Сливен се проведе най-мащабното изложение по животновъдство в България / община Сливен

 

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и кметът на Сливен Стефан Радев откриха 12-то Национално изложение по животновъдство, което се провежда днес край Сливен. На него се представят над 550 селскостопански животни от цялата страна, богатото биологично разнообразие в България и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, и коневъдството.

„Българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори. До 4 ноември ще бъде разплатен целият пакет от субсидии в земеделието. Фонд „Земеделие" вече започна с разплащанията по схемите за обвързана подкрепа, националната преходна помощ и извънредната европейска помощ заедно с бюджета по de minimis, който е най-големият досега и надхвърля 15 млн. лева. В петък бяха преведени 70 на сто от ставките на три от схемите за обвързана подкрепа за говедата. През следващата седмица ще се продължи с максимално възможното от авансовите плащания от 70 процента по схемите за обвързана подкрепа за овцете. Плащания ще има за животните, които са, и които не са под селекционен контрол, както и за кози", каза министър Танева. През декември месец възможно най-бързо ще бъдат доплатени останалите 30 процента.

„За пореден път Сливен е домакин на Националното изложение по животновъдство. За пореден път се демонстрира богатото биологично разнообразие от видове и породи стопански животни, отглеждани в България. Вие показвате достиженията в сектора и имате възможност да обмените опит и популяризирате своя труд. Тук можете да осъществите контакти с фирми, предлагащи оборудване и със специалисти от научни учреждения. Изразявам дълбокото си уважение към вашия труд и пожелавам успех на изложението!", каза кметът Стефан Радев.

Това е най-мащабната по рода си изложба, на която се показва състоянието на националните генетични ресурси в животновъдството. Събитието се организира от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция.