Стотици русенци отпразнуваха 150 г. от първата железопътна линия Русе-Варна
Стотици русенци отпразнуваха 150 г. от първата железопътна линия Русе-Варна / снимка:Община Русе

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов участва в празненствата по повод 150-тата годишнина от първата железопътна линия у нас – Русе–Варна.

В събитието, което започна с посрещането на атракционна влакова композиция, която спря на гарата на Музея на транспорта, се включиха още народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова, кметове на общини, зам.-кметът по икономика и инвестиции Даниела Шилкова, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, стотици граждани и гости на града. В ретро композицията, теглена от парен локомотив, беше включен и вагон от „Корона експрес“, с който е пътувал цар Борис III.

Стотици русенци отпразнуваха 150 г. от първата железопътна линия Русе-Варна
netinfo

Влакът тръгна от жп гара Варна в 08:15 ч. и по време на своето пътуване към Русе спря във всички общини по своя маршрут, като на всяка гара местните кметове бяха организирали кратки празнични посрещания и програми.

На русенската гара пътниците бяха посрещнати още от Биг Бенд Русе и деца и възрастни, облечени с автентични ретро костюми. Всички пристигащи имаха възможност да разгледат експозициите в музея, да се снимат с атрактивните посрещачи и вагони.

След час престой, влакът се отправи към Централна гара, където генералният директор на ДП НКЖИ инж. Милчо Ламбрев откри паметна плоча. На тържеството присъстваха още областният управител Стефко Бурджиев, неговият заместник Станимир Станчев, директорът на БДЖ Димитър Костадинов, а в празничната програма се включиха мажоретен състав „Екстрийм“ към ОМД, клуб по спортни танци „Настроение“, както и танцьори от фолклорен ансамбъл „Найден Киров“.

Стотици русенци отпразнуваха 150 г. от първата железопътна линия Русе-Варна
netinfo

„Български държавни железници са важна част от пътната инфраструктура на страната ни, затова съм щастлив, че след 150 години все още помните своите корени и се връщате към тях със заслужена почит и вдъхновение. Вече век и половина, вие съхранявате традициите и опита на предците ни в управлението на железопътните центрове на територията на Република България“, каза кметът Пламен Стоилов.

В края на празненствата беше прожектиран филмът „Тренът“, направен именно за първата ЖП линия у нас, Русе – Варна.