БСП инициира подписване на споразумение за честни избори
БСП инициира подписване на споразумение за честни избори / Дарик Добрич

Българската социалистическа партия инициира подписване на споразумение за честни и прозрачни избори за президент и вицепрезидент. Това съобщи при посещение в Добрич лидерът Корнелия Нинова. Споразумението ще бъде подписано идната седмица, като ще бъдат поканени и други партии, без ГЕРБ, подчерта тя. Документа ще подкрепят и неправителствени организации, които са регистрирани в ЦИК за наблюдатели на вота. Споразумението е част от мерките на БСП срещу фалшифициране на изборите. Освен това ще има застъпници във всяка секция, ще се прави паралелно преброяване във всяка област, юристи ще следят за нарушения, ще има външни наблюдатели.

Победата на президентските избори на ген. Румен Радев и Илияна Йотова е първата крачка към промяната в България, следващата са предсрочни парламентарни избори, каза Нинова. Попитана кога вижда да се случи това, тя отговори: „Напролет". „Хората са с усещане, че политиците не се занимават с техните проблеми, затова е необходима цялостна промяна в дневния ред на страната", смята тя.

Нинова заяви, че президентът може да влияе на държавната политика чрез вето върху антисоциалните закони, събиране на консултативния съвет и дискусии по важни теми. „Генерал Румен Радев е различен от всички кандидати, само той не е омърсен в прехода от лобистки кръгове и икономически интереси, цял живот е пазел суверенитета на България", каза Нинова.

Лидерът изрази подкрепата на социалистите за протеста на майките срещу новата програма на Министерството на образованието за финансови стимули за успех на ромски ученици. Тя каза, че мярката е дискриминационна спрямо учениците, които не са от ромски произход и в навечерие на избори прилича на купуване на гласове, като съобщи, че ще бъде внесено питане по темата до министър Меглена Кунева. Друго тревожно у нас е подкрепата, която централната власт натиска общините да оказват на бежанците. Това също е дискриминация, даде определение Нинова и посочи, че промяната в тази политика е част от избора, който можем да направим на 6 ноември.

БСП инициира подписване на споразумение за честни избори
netinfo

БСП инициира подписване на споразумение за честни избори
netinfo