20 години затвор за бившия египетски президент Морси
20 години затвор за бившия египетски президент Морси / БГНЕС, архив

Египетският Касационен съд потвърди присъдата от 20 години затвор за бившия президент на страната Мохамед Морси и за още 12 лидери на забранената групировка Мюсюлмански братя, предаде ТАСС.

Бившият главен мюфтия на Египет се размина на косъм от смъртта

Присъдата беше наложена по дело за безредиците около президентския дворец в Кайро, станали в края на 2012 г. През април на миналата година първоинстанционен съд призна за виновни подсъдимите по обвинения в провокиране на насилие, довело до смъртта на хора. Съдът сне от тях обвиненията за предумишлено убийство на протестиращи, което можеше да доведе до по-тежки наказания, дори и до смъртни присъди. Подсъдимите обжалваха и така се стигна до днешното потвърждение на присъдата.

Бившият египетски президент Мохамед Морси обяви гладна стачка в затвора

Делото касае събитията от 5 декември 2012 г. Тогава противници на Мюсюлманки братя се събраха около резиденцията на държавния глава. В разгара на протеста протестиращите бяха нападнати от въоръжени поддръжници на ислямистите, които по онова време бяха на власт. Районът се превърна в истинско бойно поле. Според властите загиналите са били 10, а пострадалите - над 700 души. Опозиционни активисти казаха, че загиналите тогава са били 20.

Източник: БТА