Танцьори от Сливенския ансамбъл зоват премиера за помощ
Танцьори от Сливенския ансамбъл зоват премиера за помощ / Дарик Сливен

Певци, танцьори и музиканти от Ансамбъла за народни песни и танци Сливен с писмо до премиера Бойко Борисов, със зов за помощ, заради съкращаване на щата и бюджета на Ансамбъла. Те настояват пред министър - председателя министерството на културата да дофинансира културната институция.

Бюджетът на ансамбъла за 2016 година е 475 305 лв, който по думите на директора Магдалена Луканова е напълно достатъчен. През 2015 година бюджетът е бил 470 751 лв, от тях близо 39 хил. лв са спестени. „ Не сме изразходвали напълно бюджета си и смятаме, че бихме могли да се справим и с по-малко, ако това е проблемът", коментира още Луканова.

От Ансамбъла за народни танци и песни предвиждат още концерти и спектакли, с които да облекчат бюджета на община Сливен. Колективът моли за помощ и подкрепа премиера Бойко Борисов за оставане на българското за идните поколения.

„И към днешна дата, ние работим под санитарния за дейността минимум - 45 души колектив. Сега емблемата на Сливен е пред закриване. Поради орязване на бюджета с 50%, в резултат на лошото финансово състояние на общината, ансамбълът на практика не може да съществува. Обръщаме се за помощ към Вас понеже не ни остава нищо друго", пише още в писмото.

Писмо с молба за помощ ще бъде изпратено и до омбудсмана на Републиката Мая Манолова, добави още директора Магдалена Луканова.